Oncologie

Oncologische training

De diagnose kanker en de daarop volgende behandelingen eisen in de meeste gevallen een zware tol en kunnen een belemmering vormen in het dagelijks leven. Deze gevolgen kunnen zich uiten in: • Vermoeidheid • Verstoord houdings- en bewegingsgevoel • Verminderde spierkracht • Verminderde mobiliteit • Conditieverlies • Spanningsklachten • Pijn • Lymfoedeem Fysiotherapie grijpt in op deze symptomen, in alle fasen van het ziekteproces, zowel tijdens als na de behandeling. Met name tijdens de medische behandeling van kanker is het goed om te lichamelijk actief te zijn.

Curatieve fase

In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag indien deze aanwezig is. Tevens is door meerdere wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat training tijdens de medische behandeling van kanker, zoals chemotherapie, verval van spierkracht en uithoudingsvermogen tegengaat. Het lijkt er ook op dat negatieve bijwerkingen op lange termijn, zoals vermoeidheid, minder kans krijgen door vroegtijdige training. Daarom is het zinvol om ook tijdens de medische behandelingen, voor zover mogelijk, gedoseerd en verantwoord te trainen. Het trainingsprogramma wordt voortdurend aangepast aan uw niveau van fitheid in deze behandelfase.

Herstelfase

In de herstelfase gaat het om het herwinnen van (bewegings-) functies, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag indien aanwezig. Tevens is het doel actief te werken aan uw herstel, zowel fysiek als mentaal middels het oncologische revalidatieprogramma. 

Palliatieve fase

De palliatieve fase begint op het moment dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag. Kwaliteit van leven staat hierbij centraal. Deze fase kan variëren van enkele weken tot jaren.

Terminale fase

In de terminale  fase moet de patiënt afscheid nemen van het leven. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag. Het comfort van de patiënt staat hierbij centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een comfortabele houding. Daarnaast kan gewerkt worden aan het verminderen van pijn, spanning of benauwdheid door ontspannings- of ademhalingsoefeningen.