Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en de bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De technieken omvatten onder andere mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, oscillaties en meer. Manuele therapie staat ook wel bekend om het ‘kraken’. De manueel therapeut beschouwt het lichaam als één geheel en zal ook kunnen kijken naar de beweeglijkheid van de rest van het lichaam. Het doel is het functioneren van het bewegingsapparaat te herstellen en verbeteren. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer moet u naar de manueel therapeut?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Tijdens het onderzoek zal de manueel therapeut kijken naar de beweeglijkheid van de gewrichten en zal gekeken worden hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden.

Kosten
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.