Lage rugpijn komt veel voor. Tussen de 50 en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een episode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20% van de bevolking. Sommigen krijgen maar één keer rugklachten, bij anderen komen de klachten geregeld terug.
Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het is niet altijd duidelijk hoe lage rugpijn ontstaat. Mogelijk zijn overbelasting en/of een verkeerde beweging of houding een oorzaak. Meestal is geen oorzaak bekend en wordt dit door huisartsen of specialisten aspecifiek lage rugpijn genoemd. Dit is voor veel mensen frustrerend omdat de patiënt graag wil weten wat de oorzaak is.
Meestal is er geen sprake van ziekte of blijvende schade. Ondanks dat er geen specifieke structuur aangewezen kan worden die de klachten veroorzaakt, is behandeling van de klachten mogelijk.
Klachten en symptomen bij lage rugpijn
Bij lage rugpijn heeft u pijn in uw onderrug die kan uitstralen naar uw bil of been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan pijnlijk zijn. Rugpijn kan een vervelende invloed hebben op uw dagelijkse leven, maar het is prettig om te weten dat rugpijn in de meeste gevallen binnen enkele weken vanzelf overgaat.
Tips
- Het belangrijkste is om in beweging te blijven
- Voorkom dat u lang in dezelfde houding zit
- Bewegen is belangrijk voor uw herstel
- Pijnstillers (paracetamol) versnellen het herstel niet maar helpen je wel om ontspannen in beweging te blijven
- Ga vooral gewoon door met uw dagelijkse activiteiten (zoals huishouden en werk)
- Doe wat oefeningen om de rug in beweging te houden
- Adviezen ter vermindering van uw lage rugpijn
Voor verdere informatie kijk hier.